Perheyritys Marakon 40 vuotta – ”Vastuullinen ja osaava omistajuus on meille tärkeää”

26.10.2021


Marakon-konserni täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Samaan aikaan kun katse on tiukasti tulevaisuudessa, on yrityksessä muisteltu myös liiketoiminnan historiaa, jonka ytimessä kulkee yrityksen perustaja Kari Veijalaisen perheen tarina.

”Varhaisin muistoni Marakonin alkuvuosilta on se, että isä käytti työpisteenään minun koulupöytääni. Olin silloin 10-vuotias ja asuimme Helsingissä Oulunkylässä. Pian kuitenkin todettiin, että yritys tarvitsee omat tilat ja ne vuokrattiin Tattarisuolta, osoitteesta Jäähdyttäjäntie 12”, muistelee Marakonin hallituksen puheenjohtaja Tomi Veijalainen.

Kari Veijalaisen vuonna 1981 perustaman Marakon Oy:n ytimessä oli iskuvasaroiden myynti kotimaan markkinoille. Tuoreen yrittäjän piti keksiä innovatiivisia tapoja saada tuotteita kaupaksi ja sinnikkään yrittämisen ansiosta iskuvasaroiden myynti alkoikin vuosi vuodelta kasvaa.

”Isä oli henkeen ja vereen myyntimies. Häntä motivoi muun muassa ajatus siitä, että perheelle piti saada ostettua ensimmäinen oma asunto viimeistään viiden vuoden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta tai sitten sitä ei tarvitse hankkia ikinä”, naurahtaa Tomi Veijalainen.

Tavoite toteutui vuonna 1984, kun Veijalaisen perhe osti asunnon Hollolasta. Samalla Marakonin liiketoiminta siirtyi Rammerin uuden tehdasrakennuksen vanavedessä Lahteen.

Kari Veijalainen kasvatti Marakonin yritystoimintaa Suomessa 2000-luvun alkuun asti, minkä jälkeen hän jättäytyi yritystoiminnan taustalle yhdessä vaimonsa Leenan kanssa, joka oli myös työskennellyt perheyrityksessä. Tomi Veijalainen nimitettiin Marakonin toimitusjohtajaksi 30-vuotispäivänään vuonna 2001. Samoihin aikoihin yrityksessä oli aloittanut myös hänen vaimonsa Kristiina. Lapset Anna ja Emma syntyivät 1998 ja 2001.

Sukupolvenvaihdoksen myötä yritys alkoi kansainvälistyä. Tomi Veijalaisen aloittaessa kotimaan myynnin osuus konsernin myynnistä oli 95 % kun se tänä päivänä on enää 25 % ja kolme neljäsosaa liikevaihdosta tulee muualta kuin Suomesta.

”Tuolta ajalta on parhaiten jäänyt mieleen liiketoimintakaupat Sandvikin ja Epirocin kanssa sekä ihmiset, joiden kanssa olen saanut työskennellä. Olemme vuosien aikana onnistuneet rekrytoimaan osaavia ja ammattitaitoisia työntekijöitä, joista osa on edelleen meillä töissä, ja osa lähteneistä on palannut takaisinkin. Tämä lämmittää mieltä ja olemme kiitollisia henkilökunnallemme, sillä ilman heitä ei kasvu olisi ollut mahdollista”, jatkaa Tomi Veijalainen.

Tomi Veijalainen jäi pois toimitusjohtajan tehtävästä vuonna 2017 ja on toiminut siitä lähtien Marakon-konsernin hallituksen jäsenenä ja vuodesta 2019 lähtien hallituksen puheenjohtajana. Samoihin aikoihin perheyrityksen hallituksessa aloittivat myös kaupallista alaa opiskelevat tyttäret Anna Veijalainen ja Emma Veijalainen. Molemmat ovat käyneet opintojensa ohella Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -koulutuksen, joka on antanut hyvät eväät olla mukana hallitustoiminnassa.

”Hallitustyöskentely on todella mielenkiintoista ja upea oppimisympäristö nuorelle kauppislaiselle. Yritys tarjoaa konkreettisen näkökulman asioihin. Hienoa on myös, että pääsee vaikuttamaan ja ilmaisemaan mielipiteitä itselle tärkeistä arvoista”, kertoo Turun kauppakorkeakoulussa opiskeleva Anna Veijalainen.

Samoilla linjoilla on myös Tampereen yliopistossa toista vuotta kauppatieteitä opiskeleva Emma Veijalainen.

”Tänä vuonna olemme käsitelleet hallituksessa muun muassa konsernin uutta strategiaa ja vastuullisuusohjelmaa. Tässä mukana oleminen on ollut todella opettavaista, sillä haluamme pitää katseemme tulevaisuudessa ja Marakonin toimivan suunnannäyttäjänä alalla”, jatkaa Emma Veijalainen.

Perheyrittäjyys herättää paljon tunteita sekä isässä että tyttärissä.

”Olen äärettömän ylpeä siitä, Anna ja Emma olivat halukkaita lähtemään mukaan omistajapolulle. En oleta, että he tulevat automaattisesti tekemään työuransa konsernin palveluksessa, mutta vastuullinen ja osaava omistajuus on minulle tärkeää. Haluan heidän olevan tietoisia siitä, minkälainen yritys heillä on jonain päivänä käsissään”, sanoo Tomi Veijalainen.

”Marakon on ollut lapsesta saakka iso osa arkeamme ja vähän niin kuin perheen kolmas lapsi. Olen todella kiitollinen siitä, missä olemme nyt. Uskon, että myös pappa olisi äärettömän ylpeä siitä, minkälainen yritys Marakonista on kehittynyt”, päättää Anna Veijalainen.

Lue myös

Marakon ja Rambooms yhdistyivät osaksi Normet Group Oy:tä – tutut MRB tuotteet saavat uuden nimen ja ulkoasun

Lue lisää

Kari Hämäläinen on nimitetty Marakon Groupin johtoon 31.5.2023

Lue lisää

Normet ostaa kotimaisen rikotuspuomeja valmistavan Ramboomsin ja hydraulisia lisälaitteita toimittavan Marakonin

Lue lisää

Koneyksikkö vahvistaa Marakonin myyntiverkostoa Pirkanmaalla

Lue lisää

Huippulaadukasta huolto- ja varaosapalvelua halki Suomen

Lue lisää

Sosiaalinen media

Ota yhteyttä