Marakon 40 vuotta

8.10.2021

1980-luku

Marakon perustetaan ja iskuvasaroiden myynti lähtee kasvuun

Marakonin tarina saa alkunsa, kun Hankkijalla ja Valmetilla konekaupan kannuksensa hankkinut Kari Veijalainen ryhtyy itsenäiseksi yrittäjäksi vuonna 1981. Yrityksen ensimmäinen toimipiste sijaitsee Helsingin Tattarinsuolla, josta myydään aluksi muun muassa kivisuojia paripyöriin. Pian myyntiohjelmaan otetaan mukaan myös Rammerin iskuvasarat.

Kun Rammerin oma tehdasrakennus valmistuu Taivalkadulle vuonna 1984, muuttaa myös Marakon Lahteen. Kotimaan vasaramyynti kasvaa vuosi vuodelta. Alun perin Kari Veijalaisen ajatuksena oli saada yrityksestä leipä oman perheensä pöytään, mutta Marakonin kasvaessa nopeasti, pystyy hän työllistämään useita muita. Nykyään Marakon-konsernin palveluksessa on 40 henkeä.

Kotimaan Rammereiden huolto- ja varaosapalvelut siirtyvät Marakonille vuonna 1988. Marakon kehittää huoltopalvelua tarjoten asiakkailleen 24 tunnin huoltotakuun: jollei vasaraa saada kuntoon 24 tunnissa, antaa Marakon huollon ajaksi vastaavanlaisen vasaran käyttöön. Taloustutkimuksen markkinatutkimuksissa Marakon saa vuosi vuodelta suitsutusta alan asiantuntemuksesta, varaosien saatavuudesta, asiakaspalvelusta sekä huollon saatavuudesta ja ammattitaidosta.

1990-luku

Uusia edustuksia ja omat tilat Lahteen

1990-luvulla hydrauliset työlaitteet kehittyvät ja purkulaitteiden ja materiaalinkäsittelykourien käyttö työmailla lisääntyy. Tähän tarpeeseen vastatakseen Marakon aloittaa italialaisen VTN purku- ja materiaalinkäsittelylaitteiden edustuksen vuonna 1999. Samaan aikaan Rammer-vasara jatkaa markkinajohtajana Suomessa edelleen.

Vuonna 1990 Marakon rakentaa omat toimitilat Rammerin naapuriin Yrittäjäkadulle Lahteen. Uusien tilojen luomien mahdollisuuksien myötä Marakon ja Rammer solmivat sopimuksen Rammerin puomien tuottamisesta alihankintana Marakonilla.

2000-luku

Rambooms perustetaan ja puomiliiketoiminta laajenee

Vuonna 2002 Marakon ostaa koko puomiliiketoiminnan Sandvikilta ja Rambooms Oy perustetaan. Samalla eriytettiin koti- ja ulkomaanmyynti Marakonin jäädessä hoitamaan kotimaan kauppaa ja uuden perustetun Ramboomsin tehdessä ulkomaankauppaa.

Marakonin ja Ramboomsin henkilöstömäärä nousee jo kolmeenkymmeneen. Puomiliiketoimintaa laajennetaan myös muille globaaleille asiakkaille, kuten Metso ja Epiroc. Tänä päivänä Marakon-konsernin liikevaihdosta tulee 70 % Rambooms Oy:n puomiliiketoiminnasta.

2010-luku

Uusia edustuksia ja OEM-yhteistyösopimuksia

Vuonna 2010 Marakon aloittaa korealaisen iskuvasaravalmistaja Soosanin tuotteiden edustuksen ja huoltotoiminnan Suomessa. Tällä vuosikymmenellä alkaa myös OEM-rikotuspuomiyhteistyö Metson ja japanilaisen Furukawan kanssa. Vuonna 2015 Marakon ostaa Atlas-Copcon rikotuspuomiliiketoiminnan.

 2020-luku

Työkoneiden sähköistyminen alkaa ja Marakon uudistaa tuotevalikoimaansa vastuullisempaan suuntaan

Vuonna 2020 tuotevalikoimaan lisätään uusia lisälaitteita. Vuonna 2021 laaditun uuden strategian ja vastuullisuusohjelman myötä tarjontaan lisätään myös sähköistyvää työkonekantaa tukevia tuotteita. Yritys näkee energiaa varastoivissa akkujärjestelmissä ja niiden latausjärjestelmissä voimakasta kasvupotentiaalia, sillä kaivoksissa ja taajamissa työskentelevät työkoneet alkavat sähköistyä ympäristöpaineen ja paremman energiatehokkuuden myötä.

Myös puomiliiketoimintaan panostetaan voimakkaasti ja markkinoille tuodaan uutta teknologiaa. Tällaista edustaa mm. autonomisesti toimiva rikotuspuomin ohjausjärjestelmä X-Rock. Tämä tukee vahvasti yrityksen uutta vastuullisuusohjelmaa, jossa asiakkaiden ja Marakonin omien työntekijöiden turvallisuus arvostettu korkealle. Marakon konsernissa on 3.8.2021 mennessä työskennelty 1224 päivää ilman työtapaturmia.

40-vuotisjuhlavuonna Marakon-konserni on päivittänyt strategiansa, luonut vastuullisuusohjelman sekä uudistanut tuotetarjontaansa. Nämä toimet tukevat markkinoiden megatrendejä ja antavat hyvän lähtökohdan seuraavalle 40 vuodelle. Rammer-iskuvasarat ja -asiakkaat ovat edelleen tärkeä osa Marakonin toimintaa.

Kuva Marakon 40v aikajana

Lue myös

Marakon ja Rambooms yhdistyivät osaksi Normet Group Oy:tä – tutut MRB tuotteet saavat uuden nimen ja ulkoasun

Lue lisää

Kari Hämäläinen on nimitetty Marakon Groupin johtoon 31.5.2023

Lue lisää

Normet ostaa kotimaisen rikotuspuomeja valmistavan Ramboomsin ja hydraulisia lisälaitteita toimittavan Marakonin

Lue lisää

Koneyksikkö vahvistaa Marakonin myyntiverkostoa Pirkanmaalla

Lue lisää

Huippulaadukasta huolto- ja varaosapalvelua halki Suomen

Lue lisää

Sosiaalinen media

Ota yhteyttä