Lahteen syntyi neljän yrityksen akkuteknologiaklusteri – ideana synnyttää hiilineutraaleja energiaratkaisuja teollisuuden tarpeisiin

9.3.2021

Lahteen on syntynyt neljän paikallisen yrityksen akkuteknologiaklusteri, jonka ideana on synnyttää hiilineutraaleja energiaratkaisuja teollisuuden tarpeisiin. Mukana yhteistyössä ovat MarakonMakronLem-Kem ja Kempower.

”Ilmastokriisi vaati ratkaisuja ja sähköistyminen tarjoaa nyt valtavasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille, joilla on kykyä ja halua uudistua ja olla mukana kehitystyössä. Tässä on nyt neljä lahtelaista yritystä tarttumassa tähän tilaisuuteen. Aikakin on otollinen, kun Lahti on tänä vuonna Euroopan ympäristöpääkaupunki”, kertoo yhteistyöstä aloitteen tehnyt Marakonin toimitusjohtaja Kaj Koskela.

Yhteistyön taustalla on Marakonin uusi aluevaltaus itävaltalaisen Xelectrix Powerin energiaa varastoivien akkujärjestelmien edustajana Suomessa. Tavoitteena on kehittää raskaskonepuolelle liikkuva latausasema, joka toimisi esimerkiksi työmailla. Tähtäimessä on myös valtakunnanverkosta irti olevalle latausasema, jota voidaan käyttää esimerkiksi isoissa tapahtumissa sähköautojen latausinfrana.

Päästäkseen tavoitteeseensa Marakon on pyytänyt yhteistyöhön mukaan latausasemiin erikoistuneen Kempowerin, teollisuuden automaatiopalveluihin ja sähkökeskusvalmistukseen keskittyvän Makronin sekä aurinkoenergiajärjestelmiä toimittavan Lem-Kemin, joista kukin tuo yhteistyöhön oman osaamisensa.
”Kenelläkään ei ole näihin applikaatioihin vielä valmista tuotetta. Yhteistyön myötä saamme mahdollisuuden yhdistää meidän edustamamme akkuteknologian muiden paikallisten yritysten tuotteisiin. Yhteisten projektien lisäksi tavoitteena on tuottaa uutta liiketoimintaa kaikille yhteistyössä mukana oleville yrityksille”, jatkaa Koskela.

Aurinkovoimaloiden tuottamaa puhdasta energiaa voidaan varastoida akkujärjestelmiin, joiden avulla voidaan maksimoida vähähiilisen sähkön osuutta teollisuusprosesseissa. Energiaa varastoivilla akuilla on tärkeä rooli myös teollisuuden huoltovarmuuden turvaamisessa, sillä niiden avulla voidaan varmistaa prosessien jatkuvuus silloinkin, kun verkkosähkönsaanti katkeaa. Mobiilit latausasemat puolestaan mahdollistavat sähköisten kulkuneuvojen latauksen paikoissa, jonne valtakunnallinen sähköverkko ei ulotu.

Akkuteknologian ympärille syntynyt yritysyhteistyö on osa Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021-hanketta.

Lisätietoja:

Kaj Koskela, toimitusjohtaja, Marakon Oy, puh. 040 847 4080

Akkuteknologiaklusterissa mukana olevat yritykset lyhyesti:

Marakon

Marakon-konserniin kuuluu Marakon Oy, Rambooms Oy ja MRK-Rent Oy.  Marakon Oy myy, vuokraa ja huoltaa korkealaatuisia hydraulisia iskuvasaroita ja kaivuukoneiden lisälaitteita Suomessa. Yritys tunnetaan korkealaatuisista tuotteistaan sekä laadukkaasta huolto- ja varaosapalvelustaan. Marakonin uusin aluevaltaus ovat energiaa varastoivat X-Power akkujärjestelmät, jonka avulla voidaan vähentää energian kulutusta ja lisätä akkujärjestelmään liitettävän laitteeen energiatehokkuutta. 

Makron

Makron on teollisuuden kokonaistoimittaja. Yrityksen ydinosaamista ovat vaativa koneiden ja tuotantolinjojen suunnittelu, valmistus sekä teollisuuden automaatioratkaisut. Valmistamme koneita ja laitteita teknologiayritysten sopimusvalmistajana. Makronin pääkonttori on Lahdessa, sähkökeskusvalmistus Suomessa ja konepajavalmistus Virossa.

Lem-Kem

Lem-Kem on Suomen johtava kiinteistöjen hiilineutraalien kokonaisratkaisujen toimittaja. Yrityksen tarjonta kattaa kaiken kestävän kehityksen energia- ja lämmitysratkaisuista älyvalaistukseen ja vastuullisiin kiinteistönhoidon tuotteisiin. Lem-Kem on myös Suomen johtava aurinkovoiman kokonaistoimittaja, omalla maahantuonnilla, suunnittelulla ja asennuksella.

Kempower

Kempower on Pohjois-Euroopan suurin sähköajoneuvojen pikalatauslaitevalmistaja. Innovatiiviset latausratkaisut suunnitellaan ja valmistetaan Lahdessa. Latauslaitteita toimitetaan globaalisti niin sähköisten henkilöautojen kuin hyötyajoneuvojen ja liikkuvien koneidenkin tarpeisiin. Yritys kuuluu Kemppi Groupiin ja jatkaa omalta osaltaan 70 vuoden menestystarinaa virtalähteiden valmistamisessa ja niiden kehittämisessä.

Kuva Kaj Koskelasta

Kaj Koskela

Toimitusjohtaja

Lue myös

Kari Hämäläinen on nimitetty Marakon Groupin johtoon 31.5.2023

Lue lisää

Marakon tuo markkinoille oman hydraulisten iskuvasaroiden malliston 

Lue lisää

Normet ostaa kotimaisen rikotuspuomeja valmistavan Ramboomsin ja hydraulisia lisälaitteita toimittavan Marakonin

Lue lisää

Koneyksikkö vahvistaa Marakonin myyntiverkostoa Pirkanmaalla

Lue lisää

Lielahden Autokeskus valitsi Kempowerin latauslaitteet

Lue lisää

Huippulaadukasta huolto- ja varaosapalvelua halki Suomen

Lue lisää

Sosiaalinen media

Ota yhteyttä